sobota 18. května 2013

Hit dne, jara, léta, roku?


Nevím. Každopádně místo, kde mi dnes bylo hrozně dobře a mám chuť se tam vypravit hned zítra zas a vím, že tam teď budu lákat všechny své kamarády a ráda bych nalákala i vás. Mám hodně podobné pocity, jako když jsem byla poprvé v Únětickém pivovaru - pohoda, klid, spokojenost, pocit, že jsou místa, kde svět pořád točí tím správným směrem. Mluvím o restauraci Slowpec, v/na Líšnici, 20 km od Prahy směrem na Mníšek. Dostanete se tam strašně snadno autem, nebo busem ze Smíchovského nádraží (23 min) nebo na kole, pěkně podél řeky. Trasa pro líné cyklisty mého typu povede rovnou do Dobřichovic, odsud cyklobusem nahoru na Řitku a už jste tam. Jinak si můžete vyšlápnout kopec a na cyklobus se vykašlat, to se ví. Tak, kdo jede?

Poprvé jsem na tomhle místě byla před 2 roky. Vzala mě sem kamarádka Hanka na narozeninovou večeři. Tenkrát ještě restauraci provozovali 2 kluci z Mníšku, kteří teď mají populární restauraci tam (a možná si o ní někdy něco povíme). Po jejich odchodu to tu šlo od deseti k pěti (i pod vedením švagrové Zdeňka Polreicha), až to majitelé nemovitosti nevydrželi a letos v březnu si tu otevřeli restauraci sami. A udělali moc dobře.


V takhle příjemném podniku už jste dlouho nebyli, na mou duši, Emilky uši a kocoura mé kamarádky Pavli svědomí. Všechno tu dnes klapalo od začátku do konce. Pozdrav, velký úsměv, malý lístek, nadšené doporučení, představení konceptu... Tak ve stručnosti, o rozsahu místního jídelního lístku, vaří tu poctivě, pokud možno lokálně, sezónně a zábavně. Z lístku bych si dala asi všechno, ale aby to tu nebylo tak jednoduché, platí i víkendová nabídka. A řekněte upřímně, odolali byste krkovičce z přeštíka z nedaleké farmy Holovský v marinádě z dijonské hořčice s grilovaným rajčetem a opečeným bramborem (185 Kč)? A šestnáct hodin taženou rolovanou kližku, špikovanou hovězím morkem s br. kaší (245 Kč), je taky docela nemožné si nedat. K tomu jsme si dali navrch slepičí vývar (49 Kč) a víkendovou zelňačku s houbami (59 Kč), no a pak, ehm, ještě víkendový citrónový koláč (59 Kč) a čtyřlístek kynutých buchet (60 Kč). A k pití  pochopitelně domácí bezinkovou limonádu, co jiného? Leda tak únětické pivo, ale to bych dnes nesměla být za řidičku.


Tak popořadě, bezinková limonáda je příjemně bezinková, sladkost sirupu balancuje citrón, a kdyby se vám zdála sladká přespříliš, rádi vám poslouží vodovodou na dolití. Slepičí vývar byl plný domácích nudlí a zeleniny, těžko by mohl být lepší. Krkovička z přeštíka byla fantastická. Marináda z hořčice zdaleka nebyla tak silná, jak jsem předpokládala, nepřebíjela chuť masa a tohle jídlo mi prostě strašně chutnalo. Kližka byla naopak přesně taková, jakou jsem si ji představovala, měkká tak, že nůž nebyl potřeba, kaše poctivě bramborová, prostě harmonické jídlo.


Poslední dobou se snažím dezertům odolávat, ale tady jsem nechtěla. Jsou prostě místa, kde víte, že to bude stát za to. Citronový koláč byl dost podobný tomu, co občas dělám já. Mňam. Buchty vypadaly legračně, fakt jako čtyřlístek a chutnaly moc dobře. Byly trošku teplé, nadýchané a každá byla jiná. Jedna tvarohová, druhá maková, třetí s marinovanou švestkou a čtvrtá s jablečnými povidly.

Čtete to pozorně, všímáte si, že jsem nadšená ze všeho, co jsem tu ochutnala? To přece není vůbec standardní (i proto si dovoluju tohle smělé doporučení hned po první návštěvě). Stejně jako z jídla jsem nadšená z obsluhy. Paní majitelka je tak mimořádně milá a usměvavá a přitom stíhá sledovat, všechno, co se na place i v kuchyni šustne, že vlastně není divu, že je to tady moc fajn. Pokud jsem to vypozorovala dobře, v restauraci pomáhali i její synové (i když ona tedy vypadá děsně mladě, tak si nejsem jistá), takže to vypadá, že budoucnost podniku je zajištěna.


Prostředí je takové vesnické, trošku jako na chalupě, mají tu parádní starou podlahu a stropy z trámů a s mým vkusem ne úplně souznící pec, ale zase tu má svou funkci. Před restaurací je navíc příjemná zahrádka.

A abyste věděli, jaká já jsem a že na vás myslím, dala jsem si z vědeckých důvodů i kávu, i když jsem neměla valná očekávání. No, nechtějte to raději vědět. Když se mi mé cappuccino podařila omylem vylít, byla jsem ráda, že problém, co s ním, je vyřešen.

Kromě kávy dávám ovšem jedničku s hvězdičkou, vyzývám vás k návštěvě a následně k zanechání komentáře, jestli se vám na Líšnici líbilo stejně jako mně.

P.S. A majitelům restaurace moc děkuju, za to, že mi udělali radost.

13 komentářů:

  1. Moc hezky napsané, ostatně jako vždy. Čtu každý tvůj příspěvek, Kačko, a vždy se na něj těším. Nalákaná jsem dostatečně, v hlavě se mi rodí plán! Moc děkuji! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na kocourovo svědomí bych nespoléhala, ale tohle vypadá vážně super :-) Další výletní místo?

    OdpovědětVymazat
  3. až se budu chtít mít hrozně dobře někde, kam se dostanu strašně snadno, možná ocením strašně dobré rozhodnutí děsně mladě vypadající manželky.....ale na tento blog už fakt strašně rád zapomenu.
    Richard

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, to udělejte, ale ještě před tím mě prosím poučte, jaká synonyma byste použil vy, pokud byste chtěl nějak akcentovat své nadšení. Myslím to vážně, ráda si nechám poradit.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Díky, je opravdu milé, že jste se mě zastal, ale nechci tu zbytečnou agresivní diskuzi. Nejsem z těch, kteří nad každou větou 10 minut přemýšlí a pak jí ještě 3x přepíší. Zpravidla píšu rychle, když mám chuť, a v tomto případě, když jsem nadšená z něčeho, co chci poslat dál. Samozřejmě, že když si to pak s odstupem času přečtu, najdu gramatické i stylistické chyby, ale myslím, že o tom to úplně není. Tohle nejsou noviny, nemám editora ani korektora. Není tu ani reklama, abych si kvůli respektu k inzerentovi nechávala příspěvky od někoho opravovat. Pokud jde o styl, ten se vytříbí jen psaním a někomu sedí jinému ne, to mě příliš netrápí. Za gramatické chyby se samozřejmě stydím a budu ráda, když mě na ně upozorníte třeba zprávou na facebooku nebo e-mailem. Nemyslím, že bych byla s pravopisem úplně na štíru, ale při rychlém psaní dlouhých textů člověk prostě chyby dělá a pak je sám po sobě už nevidí. Přiznávám, že mě diskuze o pravopisných i jiných chybách překvapuje u 100% pozitivního článku, který by snad měl každému udělat radost a přijde mi to fakt zbytečné.

      Vymazat
    4. Jak je libo, Vas blog, Vase volba. Me to vysvetlovat nemusite, spis me take dokaze udivit hloupy stek kolemjdouciho, ktery Vam proste MUSI oznamit, ze uz sem chodit nebude. Jako kdyby to nekoho zajimalo :) Kazdopadne se tim nenechte otravit, takovych Richardu bylo a bude...

      Vymazat
    5. Přesně tak, je to zbytečný a otravný, ale v momentě, kdy jde člověk s kůží na trh, musí být připravený i na takové reakce, resp. si spíš zvyknout. Díky.

      Vymazat
  4. S celou recenzi souhlasim do posledniho puntiku. Ve Slowpeci na Vas dychne vune domova. Vse je poctive vareno od zakladu, nic neni osizeno a pani majitelka i pan majitel jsou velice mili, pozorni a radi poradi s vyberem.

    OdpovědětVymazat
  5. Restaurace hezká, obsluha perfektní, jídlo normální, ale na vesnickou hospodu předražené. Vychvalovaná bezinková - nic moc, Únětické pivo se nedá pít - za tu cenu na vesnici bych čekal něco daleko lepšího. Jestli se Vám tam líbí, tak tam choďte, já si po golfu raději zajedu na Mníšek. Slowpec již nikdy více...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uražené anonymní komentáře, kde autor nezmiňuje, co konkrétně je špatně, mě moc nebaví, promiňte. Jaké pivo byste na vesnici čekal? Únětická desítka je parádní pitelné pivo, mohla být špatně ošetřená (což se mi tedy nestalo), ale jako takové je to pivo velmi dobré. Bezinkovou limonádu tu mají taky fajn, vyzkoušela jsem jí opakovaně a sama jí každý rok dělám. Pokud máte na mysli Lískovku u kurtů, tak máme holt dost odlišný vkus i nároky na jídlo. Byla jsem tam před měsícem a nelíbilo se mi tam - prostřední nic moc - bez nějakého šarmu, obsluha to nezvládala a jídlo bylo předražené na to, co to bylo. Slowpec není vesnická hospoda, je to restaurace, která nabízí specifická jídla ze specifických surovin a tomu odpovídají ceny, i když jsou vyšší. Ale jste hodný, že mi dovolujete do Slowpece chodit, tak já vám Mníšek taky dovolím, když se vám tam líbí.

      Vymazat