neděle 19. června 2011

Když chcete phở, ale phởfrem!

Phở (čtěte spíš "faa" než "fo", to se mi jen hodilo do nadpisu) je typická vietnamská polévka, plná rýžových nudlí ve voňavém vývaru, bylinek a nejčastěji plátků hovězího masa, pak je to phở bò. Kuřecí verze je phở gà. My, co rádi jíme, rádi jíme i vietnamskou kuchyni a pořád remcáme, že je v Praze málo míst, kde se dá opravdové vietnamské jídlo ochutnat. Když se na fóru na stránkách pana Cuketky objevil horký tip na asijské bistro na Strossmayerově náměstí, nebylo nad čím váhat.

Neměla jsem sice přesnou adresu, ale nebylo těžké to správné místo najít, i když je v okoli neskutečná koncentrace "čínských" podniků. Asia Fast Food, na Dukelských hrdinů 27 měl na výloze červeně vyvedený nápis "Nově otevřeno 11.6.20011". Vstup byl takový celkem nelákavě fast foodový, na podsvětlené tabuli jsem si mohla vybrat z asijské všehochutii přes čínskobufetová jídla,  2 verze thajské tom kha až po to očekávané pho bo ( v nabídce je i pho ga). Ne, že bych měla nějakou pochybnost o tom, co si dám, ale za 75 Kč byl výběr pho bo ještě radostnější, navrch jsem si dala smažené závitky s masem a zeleninou za cenu kolem 45 Kč.


Šokovaná jsem ale byla z prostředí tohohle podniku. Kdo někdy jedl v SAPě, bude chápat, co mě na tom tak překvapilo. Všechno bylo nové, čisté, kulturní, moderní, neplastové a jednoduše se tu prostě dalo s radostí jíst, bez toho, abyste se obávali, jestli tenhle gastrozážitek přežijete. Dokonce tu mají i čisté opravdové záchody :). Paráda! A protože jsem si nesla náhodou v tašce kulaté rýžové papíry právě na vietnamské závitky a někdo z personálu si toho všiml, hned se se mnou dali do řeči, měli radost, že mi vietnamské jídlo jede a přinesli mi navrch nakládaný bambus.

Závitky byly dobré, nijak nevybočovaly ze zažité představy, celkem dost mastné, ale i to do té mojí představy patří. Pho bylo plné akorát uvařených nudlí a hodně dobrého měkkého hovězího masa. Z bylinek jsem identifikovala koriandr a jarní cibulku. Chyběly mi klíčky (možná je vynechali kvůli strašidelné E.Coli), limeta na dochucení a taky vietnamská bazalka. Chuť polévky jsem pak ale v puse cítila hodně dlouho, nechci kafrat, ale řekla bych, že základ byl z kostky. Ale co by člověk čekal v Asia Fast Food za 75 Kč?

Mají tu ještě co vylepšovat, třeba se vykašlat na všelijaká kung paa apod. a začít se věnovat opravdové vietnamské kuchyni. Ale i tak, raději si zajdu sem než na mražený karbanátek z bůhví čeho s kaší z pytlíku. Zkuste to taky, čím víc zájemců o vietnamskou kuchyni, tím větší šance, že jí někde začnou opravdu dělat. Ačkoliv, když o tom tak přemýšlím, já chci vlastně i pořádnou čínu a thajskou restauraci!

11 komentářů:

  1. Ta kostka je bohužel zatím asi pravidlem (v Sapě je prodávaj, tak jsem si taky balíček koupil na experimenty a musí říct, že skutečnej vývar Pho Bo posune na úplně jinou úroveň. Ale i dobře udělaná pholívka z kostky je pořád v našich podmínkách celkem dobrá alternativa k ostatním restauracím.

    OdpovědětVymazat
  2. Nerad kibicuju, ale PHO se cte jako [faa]. nekecam

    OdpovědětVymazat
  3. Kytka: Přesně tohle mělo být posláním příspěvku :)

    Gerbill: Možná u vás v Brně, ne? Ba ne, dávám ti za pravdu, sice jsem to googlovala už dříve, ale na tvůj podnět jsem našla stránku, která se nezabývá ničím jiným než jak správně vyslovit pho:

    http://www.lovingpho.com/pho-opinion-editorial/how-to-pronounce-pho/

    Takže provádím opravu, dík. K.

    OdpovědětVymazat
  4. U nás v Brně máme i jinačí vychytávky, třeba kouřovou pho xD Na každý pád, až někdo objeví v Praze zaručeně pravý hovězí vývar bez použití kostek, rychle sem s ním.

    OdpovědětVymazat
  5. Gerbill: Toz nerikej dvakrat nebo to k vam budu zase muset prijet proverit ;)
    Jo a vymyslela jsem, ze krome Kinari je treba zajit i na Brevnov do Tandooru.

    OdpovědětVymazat
  6. No připouštím, že co ten požar uhasili a začali budovat nový Saigon, vůně kouře se poněkud vytrácí....

    OdpovědětVymazat
  7. Gerbill: Vsak prave v nove zbudovanem Saigonu by mohla byt kultura stolovani o neco vyssi nez u nas v SAPe, ty to jiste zjistis :)

    OdpovědětVymazat
  8. No právěže ne, shořela pouze butiková část se "značkovým" ošacením a jiným východoasijským tovarem. Jídelní likusák zůstal ohněm nedotčen.
    btw. vyzkoušet je potřeba i Massalu ve Vršovicích, a není to odtud daleko do Zubatého psa xD

    OdpovědětVymazat
  9. Gerbill: I agree, jak se rika u nas doma.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já taky tedy vyzkouším pho když se o tom všude píše :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Pavlínka: Určitě stojí za vyzkoušení, já ho měla dnes k obědu zas, tentokrát v Remember v Biskupské :) Kačka

    OdpovědětVymazat