pondělí 6. června 2011

Když je život hořko-sladko-kyselý...


... nejlepší je asi zůstat v posteli, a když nemáte s kým, a něco o tom vím, tak si udělejte rebarborovo-jahodový crumble, sladko-kyselý je taky a tu hořkost si určitě rádi odpustíte, že jo?

V pátek jsem dostala rebarboru ze zahrádky a přemýšlela, co s ní. Než jsem to vymyslela, dostala jsem košík kunratických jahod a bylo to nad slunce jasné. Co by mohlo být lepšího než sladké jahody, kyselá rebarbora a dokonale křupavý polentový topping? Všechno jsem dělala od oka, takže se omlouvám, pokud recept nebude úplně přesný, ale myslím, že by to mohlo sedět. Řekněme, že tak na 6 porcí  budete potřebovat:

Základ:

400 g jahod
200 g rebarbory
50 g másla
50 g tmavého třtinového cukru
malý panák portského

Topping: stejný jako v předcházejícím receptu na švestkový crumble

105 g mouky (použila jsem hrubou)
90 g polenty (měla by být také spíš hrubá, koupila jsem v dm drogerii)
80 g mandlí nebo ořechů (jsem pro ořechy)
90 g třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
větší špetku soli
115 g másla

Postup: snadný, jak je u mých receptů zvykem

V rendlíku si rozehřejte máslo, přidejte k němu cukr, a když se začne pomalu rozpouštět, přidejte rebarboru očištěnou a nakrájenou tak na 1-2 cm kousky a k tomu jahody na půlky nebo čtvrtky, když jsou veliké, tohle všechno vařte tak asi 10 minut, ke konci přidejte portské, bude to hezky vonět a ještě lépe chutnat. Jahody hodně pustí šťávu, ale to se hodí.


Zatímco to na sporáku bublá, připravte si křupavý topping tak, že dáte všechny ingredience kromě másla do food precessoru a pěkně zapulsujte, až budou ořechy na přiměřeně malé kousky, nakonec přidejte máslo a dejte tomu pár závěrečných pulsů, aby se všechno spojilo.


Pusťte si troubu na 180º C, ovocný základ dejte do zapékací misky (efektní jsou jednotlivé porce v malých mističkách), a to tak to 2 třetin a na to připravený topping. Ovoce bude v troubě probublávat, takže radím neplnit až úplně k okraji. Pečte asi tak 20 minut a odměnou vám bude teplá šťavnatá sezónní lahůdka, která bude ještě lepší, když si navrch dáte trochu zakysané smetany (doporučuju 20% de luxe od Kunína).

18 komentářů:

  1. luxus, zakysanou smetanu jsem pro jistotou pouzil od Yople 30% :) nema to chybu. Diky

    OdpovědětVymazat
  2. Lisak: Super, chválím za rychlou realizaci! Kačka

    OdpovědětVymazat
  3. nahodou se mi vsechno seslo ve spizi krom rebarbory a tu jsem vedel kde naskubat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lisak: Mám fakt radost, že to takhle funguje, vždyť vlastně kvůli tomu ten blog píšu, kromě toho, že si někteří moji kamarádi myslí, že jsem grafomanka :). K.

    OdpovědětVymazat
  5. Já si snad budu muset pustit Dobeše (-;

    OdpovědětVymazat
  6. Kytka: Nebo si pust novy Traband, je to fakt parada! Filosoficko-poeticko-melancholicke, jak to ma byt :)

    OdpovědětVymazat
  7. A zpívaj tam něco jako "A urážlivá je a hořko-sladko-kyselá?" (-; Jinak já momentálně ujíždím na krvavých baladách (Maraca-Zimbowa), které jsem koupil letos na Podviní, už jsem je slyšel asi desetkrát dokola a stále mě to baví.

    OdpovědětVymazat
  8. Kytka: nezpivaj, ani ze rozumne lidi blbnout nuti a neni na ni nejmensi spolehnuti a ze co se ji zachce, to udela :), ale zpivaji, ze neni ani chytra ani hezka ani mila ani mlada, ale presto, predstav si to, princezna Lada... a ze laska neni laska, ale v tom to nevezi, aspon jednou v zivote se citit jako vitezi. Ja se momentalne po lekci golfu citim jako totalni looser, ale Trabandite mi jiste zvednou naladu!

    OdpovědětVymazat
  9. Kam vlastně chodíš na ten golf? Já si po letech zase zkusil vzít golfovou hůl do ruky, když jsem teď fotil golfovej turnaj, tak zkoumám, jestli se to u nás už posunulo natolik, abych si tenhle krásnej sport mohl dovolit i já.

    OdpovědětVymazat
  10. Kytka: Chodim do Hodkovicek na zacatecnicky kurz - 8x90 min. + 1 hra na hristi + zkousky za 3.900,-, coz je super cena. Ale pozor, je to sileny zrout casu, krome kurzu 2x tydne to chce jit jeste tak 2x trenovat, pokud tedy nejsi talent, coz se o me rict neda :)

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za tip, to zní opravdu jako rozumná cena, za kterou by to mohlo jít. Ještě si to rozmyslím a jestli do toho půjdu, tak si pak můžem jít někdy zahrát.

    OdpovědětVymazat
  12. Kytka: No, to je výzva, ale budes mi muset dát ještě pár měsíců:). Poprvé jsem držela v ruce hůl přesně před dvěma týdny a moc velký pokrok na sobě nepozoruju, i když poctivě trénuju. Ten kurz je myslím fajn, ale je hodně rychlý, nějak si nedovedu představit, že na tom budu za 14 dní natolik dobře, abych udělala ty zkoušky... ale je fakt, že sportovní talent opravdu ale opravdu nejsem.

    OdpovědětVymazat
  13. Mě se asi časově víc hodí intenzivní týdenní, který budou začátkem července taky dělat. Kdybych to náhodou udělal dřív, tak na tebe počkám na 19. jamce, ta nám myslím oběma jde už teď dobře (-;

    OdpovědětVymazat
  14. Kytka: Já teda nevím, jestli máš s golfem nějakou zkušenost, ale ten týdenní fakt nedoporučuju, naopak bych řekla, i podle zkušeností kamarádů, že i ten měsíc je moc rychlý. Ideální by podle mě bylo jít 1x týdně s trenérem a pak 2x sama a takhle tak 2-3 měsíce, aby to za něco stálo. Já mám kurz 2x, k tomu 3x týdně chodím sama a výsledek je, že mě šíleně bolí ruce (prsty, zápěstí a tak) a říkám si, jak přežiju stejně intenzivních dalších 14 dní. Ale dneska už mi to šlo o něco líp :)

    OdpovědětVymazat
  15. No poprvé v životě to držet nebudu, i když ty zkušenosti jsou hodně minimální (pár her v Anglii, když jsem tam chodil do jazykovky před X lety a teď jeden den, kdy jsem se připojoval k začátečníkům s trenérem na drivingu, když jsem zrovna neměl koho fotit z hráčů v turnaji), tak uvidíme - že to bude zápřah jsem připravenej, ale fyzicky to myslím zvládnu a v nejhorším budu holt muset potom ještě natrénovat individuálně a opakovat zkoušku. Každopádně držím palce až půjdeš ke zkoušce ty.

    OdpovědětVymazat
  16. Kytka: Dík, já ještě uvidím jak to bude, možná si to dám až někdy na konci července, doufám, že zkouška hned po skončení kurzu není povinná, nechci si to zošklivit každodenní povinným mlácením do míčku.

    OdpovědětVymazat
  17. Vášeň pro golf mi tedy uniká, ale vášeň pro rebarboru ne..Crumble jsme ještě neměli..nebo sirup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já s golfem taky daleko nedošla :). Zkus udělat sirup, v Berlíně jsme měli skvělé rebarborové drinky i limonádu, takže kdybys nějaký dobrý udělala, byl by to velký krok pro lidstvo.

      Vymazat