pondělí 13. června 2011

Pozor křehké!

Přemýšlela jsem, co ještě udělat s rebarborou, kterou mám od minulého týdne v ledničce, aniž bych dělala klasický koláč s drobenkou. Líbil se mi Áji rebarborový sirup, ale lednička je narvaná bezinkou, tak jsem nakonec vymyslela, že vyzkouším recept na křehké těsto, který jsem kdysi kdesi opsala a udělám variaci na tarte Tatin s jablky a rebarborou. A když už budu dělat to těsto, tak i quiche, a když je ještě chřest, tak s chřestem.


Příprava těsta je mimořádně snadná a zabere sotva 10 minut. Nachystejte si:

150 g hladké mouky
75 g studeného másla
5 lžic studené vody
špetku soli, ev. 2 lžíce cukru, pokud má být výsledný výtvor sladký

Dejte všechno najednou do mísy a rukama vypracujte nelepivé těsto. Vůbec nezkoušejte zbytečně špinit robota, těsto se zpracovává opravdu snadno a je hned hotové. Těsto nechtě odpočinout tak 2 hodiny v ledničce a hurá do toho.

Já jsem nejdřív dělala jednoduchou variaci na tarte Tatin, čili takzvaný obrácený koláč s jablky. I tady je postup snadný, přesně takový, jak mě ho naučila moje francouzská spolubydlící na koleji, jen jsem přidala trochu rebarbory. Kromě těsta bude tedy ještě potřebovat:

trochu másla
1 stonek rebarbory
4 větší jablka
cukr, nejlépe třtinový
kdo chce, tak trochu skořice


"Obrácenost" koláče spočívá v tom, že do kulaté vroubkované formy dáte nejdříve náplň a navrch těsto. Po upečení se forma vyklopí na talíř a máte klasický koláč, dole těsto, nahoře náplň. Já na to jdu následovně, ale pokud stojíte o trošku pracnější a vědečtější verzi, inspirujte se třeba u pana Cuketky.

Čili, já jsem si nejdříve oloupala jablka, zbavila je jádřinců a nakrájela na osminy. Oloupala jsem rebarboru a nakrájela na proužky o délce jablek ale mnohem užší (stonek cca. na čtvrtiny). Do prastaré plechové vroubkované formy jsem dala na dno plátky másla - přiměřeně, ty jsem pak stejně přiměřeně posypala tenkou vrstvou třtinového cukru Muscovado a pokladla jablky a rebarborou, co nejtěsněji k sobě. Nakonec jsem to všechno ještě trošku posypala cukrem a skořicí a přes to jsem dala vyválené těsto, které jsem natěsno zamačkala dovnitř do formy. Těsto funguje asi jako poklička, pod kterou se jablka pěkně upečou.


Pak jsem to šoupla do trouby a pekla na 180º C asi půl hodiny až bylo těsto růžové. A teď to přijde! Nedoporučuju pokoušet se otáčet koláč hned, jak ho vyndáte z trouby. Z másla, cukru a šťávy z jablek se pečením vytvoří karamel, který je superhorký a nikdy nevíte, kudy vám vyteče a spálí vás. Radím vyndat z trouby, chvilku si toho nevšímat, řekněme dalších 30 minut, pak pěkně přiklopit dostatečně velkým talířem, aby formu utěsnil a rychlým pohybem otočit. Bude to vonět úplně k zbláznění a když na to ještě zatepla dáte kousek vanilkové zmrzliny nebo trochu zakysané smetany, tak budete sestry Tatinovy, které koláč vymyslely, jistě blahořečit.


Já jsem navíc druhý den udělala ze slané verze těsta quiche, tentokrát ještě sezónně s bílým chřestem, cukrovým hráškem a  salsicciou. Jak na to, se může dočíst v mém starším příspěvku. Chřest jsem jen chvilku povařila, asi 4 minuty, aby nebyl po pečení rozblemcaný, nakrájela na menší kousky, stejně jako lusky cukrového hrášku. Jinak v podstatě žádná změna a výsledek velmi uspokojivý (ten křupavý chřest je tam vážně dobrý).

5 komentářů:

  1. Tarte tatin jsem delala minuly vikend a zdalo se mi, ze neni moc fotognicky... Ale asi ho dam na blog, pac ma krasne zkaramelizovanou kurku a byl moc dobrej...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie: mas recht, moc fotogenicky neni a co teprv kdyz ti prijde navsteva a musis ho z trouby vytahnout driv, ze ani moc neni ta zkaramelizovana kurka... ale mel uspech i tak :).

    OdpovědětVymazat
  3. Ja karamelizovala predem na sporaku podle recepisu od Jamie Olivera, ale asi jsem tam dala malo jablek nebo blbe primackla to testo nebo ja nevim... Ale dobry to bylo (z domaciho listovyho aby taky ne, zejo).
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie: ja mam prave dobrou zkusenost, ze to zkaramelizuje i tak, v troube. Kdysi jsem zkousela najednou obe verze a vysledek mi prisel stejny, tak jsem se vratila k te jednodussi, kterou me naucila Stepfanie. To tvoje listove testo musim vyzkouset, ale jeste jsou ve fronte macarons, taky ty levandulove babovicky... to se neda vsechno stihnout :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děvčata, fotogenické, nefotogenické, vypadá to jedle a navíc velmi rustikálně (přeloženo: domácky). Vždycky jsou mi "podezřelé" výtvory, které vypadají, jako když střelí. Taky jsem zkoušela obě varianty a taky jsem neviděla rozdíl (mlsný jazyk nepoznal rozdíl).
    Ještě k tomu jak co vypadá. Třeba ty macronky. V cukrárnách to vypadá jako polotovar pro smajlíka - už jen chybí domalovat očička a pusinu a přišpendlit na klopu. V kuchařce od Joanne Harris (napsala mimo jiné ČOKOLÁDU) jsou macronky krásně hrbaté a rozhodně nebarvené do brutálních odstínů zelené, červené, žluté,... Taky je zkusím, ale též čekají ve frontě :-))

    OdpovědětVymazat