středa 13. července 2011

ERA: Legenda pokračuje


Nevím úplně, jestli se hodí, aby holka křtěná Vltavou psala o brněnské legendě. Ale pokud jí (rozumějte Kavárně Era) to přinese popularitu a majiteli zamyšlení nad výběrem personálu, budu klidně riskovat kritiku od rodilých Brňáků za to, že jim fušuju do řemesla. Až pojedete do Brna, Era is a MUST!

Kdo má rád kávu a kavárny, mohl s napětím sledovat dlouhé měsíce, skoro roky, informace o tom, že brněnská Era už se bude otevírat. Trvalo to dlouho, ale 6. června tohoto roku se to stalo a funkcionalistická perla ožila. Na mimořádně povedené fotky a něco o historii objektu se podívejte sem. Ve stručnosti vás informuju, že Era byla postavena v letech 1928-29 podle návrhu arch. Josefa Kranze. Najdete jí kousek od vily Tugendhat ve čtvrti Černá pole, v Zemědělské ulici 30. Z nádraží to vemte šalinó č. 9 na zastávku Zemědělská a jste tam za 10 minut. Až bude zase Tugendhat přístupná veřejnosti, udělám si fantastický funkcionalistický duel.

Tentokrát jsem stihla jen kavárnu a to úplně na závěr mého brněnského výletu. Už už bych tam ani nešla, ale Gerbill na tom trval, slovy: "Eru nesmíš minout!" a já jsem zvyklá poslouchat. Tak dík! Z exteriéru i interiéru jsem byla unešená. Pro tu červenou podlahu bych vraždila. Všechno je superjednoduché, čisté, prostě funkcionalistické. Dominantním prvkem je zatočené modrobíle vyvedené schodiště. Vyběhnout si po něm nahoru je povinnost. V době mé návštěvy, ale všichni seděli ve spodní místnosti nebo na terase/zahrádce, tak jsem si dolů sedla i já. Na černou židli od TONu a k černému stolu asi také odtamtud.


Teď přijde ta slabší pasáž, obsluha. Přišla ke mě slečna s dotazem, co si dám a já, že bych se koukla na lístek. A ona, že žádný nemají, protože jsou po měsíci stále v záběhovém provozu. No dobrý, no, ale pak by mi asi měla něco nabídnout. Jídla jsou vypsaná na tabuli uprostřed místnosti, tak vstanete a jdete se juknout. Část nápojů je vypsaná nad barem, ale třeba tam, co mají napsaná piva stojí lednice, takže se stejně musíte zeptat, co vlastně mají. Po objednání mi přistál na stole talířek s něčím malým, popularita amuse bouche dorazila aj do Brna. Akorát jim asi v Eře neřekli, že by měli hostům říkat co to je a trošku to prezentovat. Vypadalo to jako tlačenka, ale asi to byl sulc z kolínka, který byl na tabuli. Navrchu byla na drobno nakrájená cibulka s okurkou a bylo to moc dobré. K tomu chleba a hrubozrnná mořská sůl.


Sice jsem byla dost nacpaná, ale čekala mě dlouhá cesta do Prahy, tak jsem neodolala a dala si plněnou papriku s houskovým knedlíkem a rajskou omáčkou (95 Kč) a k tomu malé Starobrno, protože jinak mají ještě Heineken (proboha proč?) a pšeničný Edelweis, který mi moc nejede. Ta paprika byla prostě skvělá, jedno z nejlepších jídel, které jsem poslední dobou jedla.  A to jsem ještě do loňska plněnou papriku v podstatě nejedla. Byl to jeden lusk plněný mletým vepřovým masem a vedle ještě jedna masová kulička, aby toho nebylo málo, k tomu nadýchané knedlíky a hlavně ta fantastická omáčka s poměrem sladkosti a kyselosti přesně tak, jak ho mám ráda. Omáčka měla navíc krásnou tmavou barvu, prostě mňam. Kdo jste z Brna, neváhejte a leťte tam, dokud je papriková sezóna :).

Na dezert jsem vážně neměla místo, ale obligátní espresso jsem si samozřejmě dala, vždyť je to koneckonců kavárna. A měla jsem kliku, protože bylo správně připravené a dokonce mělo i docela zajímavou chuť. Bohužel nikde nedávají vědět, co za kávu vlastně mají, ale Gerbill říká, že pochází z lokální pražírny, tak uvidíme, jestli se s tím začnou po ukončení záběhového provozu chlubit.

To je "ve stručnosti" vše. Vřele doporučuju, prostor je opravdu jedinečný a pokud kuchyně udrží laťku, nenechám se otrávit ani neprofi personálem. Navíc, doufám, že majiteli docvakne, že si takové místo zaslouží servis na úrovni.

18 komentářů:

  1. Já tam byla ještě v prvním týdnu a od té doby se tam trochu bojím ;) (káva hrozná a když to poznám i já, tak to je opravdu špatné a při vzpomínce na dort Malakov se zatřesu ještě teď, brrr :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka Žvýkačka13. července 2011 v 15:48

    Ája: U kávy to byla/je asi sázka do loterie, jak píše Gerbill v recenzi. Mě se na objednávku kávy ujala snad jediná milá servírka, co tam byla a byla překvapivě o.k.. Třeba už se zlepšili :). Ale to jídlo bylo fakt dobré, jak paprika, tak ta "tláča". Jestli jsi v Brně, tak to zkus, ať se ukáže jak to teda je.

    P.S. Nechceš si odblokovat komentáře na blogu? Já už ti chtěla mockrát napsat, naposledy včera k panna cottě, ale nejde mi už strašně dlouho přihlašování a u tebe nejde psát jako anonym ani jako URL :(. Mě tady žádní anonymní neřádi neřádí, tak to zvaž.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní Neřádosaurus13. července 2011 v 17:43

    bude asi muset do Brna, protože je ujetej na funkcionalismus a kafe jim tam při té příležitosti holt zkritizuje (-;

    OdpovědětVymazat
  4. To je úžasné, Era je kousíček od domu srejdy. Bydlí hned za rohem stavice 9 Zemědělská! Tak to budeme muset při naší další návštěvě Brna s Nelou vyzkoušet, zahrádku mají...
    Co jsi říkala na Starobrno? Martin měl te%d v Brně lahvový a moc mu chutnalo.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Kačka kávová optimistka13. července 2011 v 22:37

    Anonymní Neřád: Nebuď skeptik, třeba se s tou kávou opravdu polepšili. Tohle je jedno z těch míst, kterému bych fakt přála světlou budoucnost. Jen se snad budu muset do toho Brna přestěhovat, protože to už se fakt nedá za den všechno obejít a zkonzumovat.

    Hanina: Ty mi fakt děláš z Nely kávovou povalečku, doufám, že jí pořád opakuješ základní pravidlo: "Neřvat!". Tak spolu někam vyrazíme, abych to zkonrolovala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Starobrno patri do skupiny Heineken. To muzem byt nakonec radi, ze tam do nas netlaci treba Hostan nebo Zlaty Bazant ;-) Zreme je sila penez velkych pivovaru silnejsi, nez touha po originalnim pivu.

    Jinak vsechny rozumy co se objevily v recenzi, jsem se dozvedel od provozniho, se kterym jsme si dost dlouho povidali. Tak snad to jsou facts, a ne fiction xD

    OdpovědětVymazat
  7. btw. hezka fotka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. JJ, taky jim držím palce a přeju si, ať to při tvé návštěvě nebyla jen náhoda, ale opravdové zlepšení. Však taky to mé zkritizovat znamená i pochválit, když je za co.

    OdpovědětVymazat
  9. Pavli Paprikojedlík14. července 2011 v 9:56

    Nedělej mi pořád chutě s tím Brnem, v pátek se chystám do Ostravy a to stačí :-) Jinak jsem do předloňska taky plněnou papriku nejedla a ona je vlastně stráášně dobrá :-)

    OdpovědětVymazat
  10. mne to zase nekde snedlo komentar, jak jsem to psala z mobilu mozna... byla jsem tam ted dvakrat, az prijedu domu, chci to nejak sepsat, a ke kave jsem jim i paar pripominek rekla, servirka byla moc mila, akorat je asi moc neposlala dal, pri dalsi navsteve to bylo podobne, a jidlo mi strasne chutnalo, takze za mne fajn, ta kava se snad casem zlepsi.. farfalla

    OdpovědětVymazat
  11. Kačka hromadná Odpovídačka14. července 2011 v 14:14

    Skeptikosaurus: Budu napnutě čekat na tvé hodnocení. Já se tam rozhodně při příští návštěvě Brna taky vypravím. Představ si, že jsou zrovna měla další naléhavý golfový telefonát, jak nesmím přestat hrát :). Tak asi budu muset opravdu dát na přání většiny. Ale v neděli pojedu po měsíci zas na pořádný cyklovýlet a žádný golf!

    Pavli: Tak to vem do Ostravy přes Brno anebo se na tu Ostravu úplně vykašli, Brno je lepší :). Mám v plánu zkusit plněnou papriku vyrobit doma, včera jsem koupila nějaké jehněčí, tak ho pomelu a budu experimentovat.

    Farfalla: Jsem zvědavá co napíšeš, já mám vlastně trochu opačnou zkušenost, káva o.k., servis k.o.. Taky chci napsat recenzi, třeba se trošku chytí za nos.

    OdpovědětVymazat
  12. Pavli Držímpalce14. července 2011 v 14:42

    Kdepak, Ostrava je super, hrozně se mi tam tak nějak líbí, Brno bude zkrátka příště. A kdes sehnala jehněčí? Určitě pak postni recept a držím palce :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Kačka žádná Ostravačka14. července 2011 v 15:16

    Pavli: Já mám vlastně Ostravu celkem ráda, kdysi jsem pracovala v jedné bance, co měla v Ostravě sídlo a jezdili jsme tamna zasedání vlakem, co se jmenoval Manager a to bylo bezva. Ale celkový dojem z toho města mi přijde lehce depresivní.

    Maso jsem koupila na trhu na Jiřáku, včera jsem se tam byla poprvé podívat. Myslím, že se jmenuje Biodomu nebo tak nějak. Byla jsem překvapená jak bylo levné. Koupila jsem krk, takovy menší balíček za 76 Kč, řekla bych pro 2-3 osoby na ty papriky. Když se povedou, dám sem recept, ačkoliv počítám, že to jen namelu, přidám koření, trošku udělám na pánvi, nacpu do papriky a povařím v rajské. Možná se ale na internetu dočtu, že se to dělá úplně jinak :)

    OdpovědětVymazat
  14. No tak v Eře sem ještě nebyla,tož to budu muset zkusit,když já ten futurismus zas tak nějak nemusim...i když vila Tugendhat byla fakt zajímavá)ale pokud tam mají,jak říkáš,tak skvělý plněný papriky,tak to se asi přemůžu:)šíleně tohle jídlo miluju,když je vidím v jídeláku,tak se neznám:)většinou ale odcházím se slzama v očích(ale věřte,že to není rozněžněním)
    A je to sranda, že je zmiňuješ teď,protože když se mě babička ptala,co chci uvařit před odjezdem do Fr,bylo mi to naprosto jasný-babička je dělá prostě...ah!
    A přípravy se fakt neboj...na Slovensku(tam mám rodinu) jim říkáme klopsy,a jsou to vlastně plněné papriky bez papriky ve staru kuliček asi jak pingpongáče(vlastně jak ta Tvoje kulička vedle papriky)-do papriky je dává babička jen mě,neb ostatní rodinní členové nad "zeleným rozblemclým hadrem okolo"ohrnují nosany:)
    Bábi si mele maso-půl napůl hovězí/vepřový(s jehněčím-no,to zní jako výzva!:)a zahušťuje to nevařenou rýží(někdo dává housku) a taky vřele doporučuji-krásně to pak drží pohromadě i chutná.A na čmáčku doporučuju fakt kvalitní rajč.protlak-nějakou italskou passatu.plus výrazně sladko-kyselá chuť...no lahoda.Někdo dává do omáčky zakys.smetanu,ale to nemám ráda,neb mi přijde,že to přehluší chuť rajčatové omáčky.
    Ach jo,a teď abych šla pro hadr,neb sem si poslintala klávesnici.

    OdpovědětVymazat
  15. Kačka Žvýkačka14. července 2011 v 23:05

    Arion: Určitě Eru zkus, myslím, že interiér určitě urazit nemůže :).

    S těma paprikama nevím, jestli to mám nastavovat rýží/houskou. Uvidím jakou bude mít to maso konzistenci po umletí. Jsem na to zvědavá. To jehněčí je ve vakuu, tak to ale asi odložím až na příští víkend.

    OdpovědětVymazat
  16. No,u nás doma nemáme rádi,když se maso něčím moc "ředí","šidí","nahrazuje",takže určitě bych se vyhla výrazu, že maso musím něčím "nastavit". Rýže či houska se tam musí dát kvůli kompaktnosti a jak sem psala,my preferujem rýži,hrst syrové.pěkně nacucne šťávu,spojí hmotu dohromady a přitom nemám pocit,že by se ztrácela chuť masa,jak někdy mívám,když se používá houska.Navíc na "řezu" je houska mnohem víc vidět a to ve mně ještě víc umocňuje dojem,že je to maso "šizený".Ale možná to má každý jinak,holt se musí zkusit.
    Btw,myslím,že použití jehněčího na něco jinýho je dobrá volba,nevím,jestli by se Ti papriky s jehnětem odměnily,aby pak nebylo víc škody než užitku(navíc,když jehněčí je tak jazykulibé maso:)

    OdpovědětVymazat
  17. Kačka Žvýkačka15. července 2011 v 9:46

    Arion: To rozhodně nebylo myšlené špatně, jen, že podle mě maso drží pohromadě i samo o sobě, viz. např. hamburger. Ale pokud to vidíš ze zkušenosti jako nutnost, nechám si poradit a trochu rýže tam dám. To jehněčí mi přijde fajn, kombinace s paprikou a rajčaty mi přijde taková řecko-turecko klasická. Uvidíme, co z toho vznikne.

    OdpovědětVymazat
  18. Jasný,tak pak napiš,sem zvědavá,jak to dopadne,ž bych tam pak taky někdy propašovala jehněčí:)
    P.S.tý rýže stačí fakt malá hrst

    OdpovědětVymazat