sobota 3. září 2011

To je fakt hummus!


Pokračujeme na zdravé a hravé téma. Minulou sobotu jsem se zúčastnila velmi hravého a celkem zdravého (kdybych se tak děsně nepřejedla) vařícího kurzu s Rachadem na téma Mezze - zjednodušeně různá rychlá jídla, co se hodí při klábosení s kamarády, trochu arabská, trochu italská a tak trochu všelijaká. Bylo to super! Vařili jsme v kuchyni kavárny a restaurace Bio Zahrada, byly tam holky ze SCUKu, hodně se jedlo, pilo a mluvilo (a rušilo, pardón) a fakt jsem si to užila. Chutnalo mi všechno a nejvíc asi hummus.

A protože je Rachad trošku novátor a hodně praktik, dělá hummus přímo v konzervě s cizrnou, což je legrační a taky to spoří špinavé nádobí. Je to geniálně snadné a dobré, ale není to zrovinka dietní.

Potřebovat budete:

plechovku s cizrnou (jsem trapná, ale koupila jsem si bio cizrnu v DM a ta je ve skleničce do které se mi nevejde mixér)
mletý římský kmín (když říkám římský, myslím římský)
panenský olivový olej
sůl
šťáva z půlky citrónu
sezamovou pastu Tahini (podvaděči a šetřílci nahradí burákovým máslem a nikomu to neřeknou)
1 stroužek česneku

Z plechovky slijeme asi půlku tekutiny a necháme stranou a k tomu 5 kuliček cizrny na ozdobu. Místo tekutiny tam šoupneme trochu oleje, špetku soli a kmínu, šťávu z citrónu, česnek na plátky a asi 2 lžíce sezamové pasty. Pak do toho ponoříme mixér a rozemeleme do konzistence pokud možno hladkého krému. Když to drhne, přidáme tekutinu, kterou jsme si nechali stranou a voilá, je to hotové.


Podává se prý vždy s důlkem uprostřed, do kterého se nalije olivový olej. Třeba s opečenými chlebovými plackami (taky jsme je dělali, heč) anebo třeba jen s nakrájenou zeleninou, když je ještě léto a snažíme se trochu zhubnout. A když se snažíme zhubnout ještě víc, tak tam dáme 2-3 lžíce bílého jogurtu. Bude to méně husté, jemné a stejně strašně dobré.

Popravdě, napoprvé to v té plechovce to nevypadalo nijak zvlášť lákavě, ale když jsem jí půlku snědla, musela jsem konstatovat, že je to fakt dobré. Lehká exotika, zdravé luštěniny a trocha toho tuku, no.

5 komentářů:

  1. Zajimave, to by me nenapadlo delat hummus s burakovym maslem. Ale ja misto jogurtu davam creme fraiche. To pak celkem ujde :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No vidis, tak mas novy podnet :). Rachad navrhoval zakysanou smetanu, ale v ramci uspory kalorii jsem pro jogurt. Jsem taky novatorka, mam v planu udelat hummus t dyne hokkaido.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, připomíná mi to, že už jsem ho dlouho nedělal. Jogurt většinou přidávám, ani ne tak pro úsporu kalorií (vzhledem k množství, které vždycky spotřebuju, ale spíš na doladění konzistence,hummus mi potom připadá hladší a víc mi to tak chutná. Akorát ten Rachadův zlepšovák s plechovkou moc nepoužívám, je to na mě příliš malé množství, takže kupuju cizrnu suchou a sám ji vařím - část vždycky padne na hummus a část do jiného jídla.

    OdpovědětVymazat
  4. Kačka Hummusačka4. září 2011 v 19:40

    Kytka: Mně taky přijde, že tomu ten jogurt vysloveně svědčí. Já před chvílí dodělala hummus z dýně hokaido... ach, ty moje věčné experimenty, není špatný, ale originál je lepší.

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem nikdy nejedla, ale nemusí to být zlé :-)

    http://shaki-days.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat