pondělí 31. října 2011

Pomalu a líně dozrávají dýně


Tak jo, tak jo, je dávno dýňová sezóna, já mám dýni i ve svém logu a nemám na blogu jediný kloudný dýňový recept. Rozhodla jsem se to napravit. Dýňových polévek je všude plno, vařila jsem je i já, jednu s rajčaty a druhou s cuketou a patizónem, takže na polévku se vykašleme a přejdeme rovnou k dezertu. Neplánovala jsem ho, ale když dala Lucie na FB odkaz na svůj dýňový cheesecake, dostala jsem chuť upéct něco z dýně. Prodloužený víkend mi poskytl dostatek času na pečení i dostatek příležitostí výsledek rozdat těm, co si to zaslouží. Takže: dýňové cupcakes nebo muffiny s krémem, říkejte tomu, jak chcete.

Lucie se při pečení dýňového cheesecaku inspirovala blogem americké pionýrky, který jsem díky tomu objevila, prozkoumala a našla tam recept na dýňové muffiny. Recept jsem lehounce upravila, místo rozinek přidala ořechy a voilá.

Na 12 muffinů budete potřebovat:

košíčky na muffiny
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku cukru krystal (já dala polovinu domácího vanilkového)
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku skořice
½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
½ lžičky soli
4 lžíce másla
1 hrnek dýňového pyré (dále popíšu jak na něj)
½ hrnku neslazeného kondenzovaného mléka
1 vejce
½ hrnku nahrubo mletých ořechů

Časově náročnější je jen příprava dýňového pyré, ale když si ho uděláte do zásoby a zamrazíte, příště už bude příprava muffinů jen snadná desetiminutovka. Výběr dýně je čistě na vás, hokaido mi přijde zbytečně moučné. Já měla oranžovou dýňovou klasiku, kterou táta dostal od někud ze statku. Jedinou nevýhodou byla hodně tuhá slupka, takže porcování obrovským nožem zavánělo zraněním, ale nakonec to dobře dopadlo. Rozkrojila jsem dýni na půl, vybrala dužinu a semínka. Pak jsem jí nakrájela na osminky a dala do trouby asi na půl hodiny na 180 stupňů. Když byla dýně měkká, slupka z ní šla krásně nožem stáhnout. Pak jsem jí nakrájela na menší kousky a ve food processoru z ní udělala pyré přidáním trošičky vody. Zkuste to bez vody a kdyžtak přidávejte, záleží na tom, kolik vody obsahuje samotná dýně. Když budete mít pyré hotové a vychladlé, vrhněte se na muffiny.

Postupovala jsem tak, že jsem ingredience v pořadí, jak jsou napsané, dávala do mísy (máslo jsem nechala 30 sekund povolit v mikrovlnce) a pak všechno dohromady ušlehala. Byla to vážně rychlovka. Nevynechávejte skořici ani muškátový oříšek, myslím, že to dělá z těch muffinů opravdovou podzimní dobrotu. Těsto jsem plnila do košíčků na muffiny. Protože nemám formu, dávám 3 papírové košíčky do sebe a je to dostatečné. Pekla jsem opět půl hodiny na 180 stupňů, až jsem měla úplně voňavou kuchyň.


Po vychladnutí jsem muffiny zdobila už důvěrně známým krémem ze smetanového sýra, na který je potřeba:

125 g krémového sýru typu Philadelphia
25 g cukru moučka
90 ml šlehačky.

Do ušlehané šlehačky vmícháte sýr a cukr a krém je hotový. Pokud máte rádi krému více nebo hodně ujídáte, neváhejte množství o něco navýšit.

Jestli máte k dýni chladný vztah, tohle je váš recept, věřte mi. Já mít kavárnu, tak si tam peču dýňové, cuketové, levandulové, mrkvové… a vy byste tam chodili a říkali si, jak jste rádi, že jsem si tu kavárnu otevřela :).

18 komentářů:

  1. Lucie - milovnice dynovych receptu31. října 2011 v 15:27

    Mnam, mnam, mnam :-) Skoda, ze drzime dietu, co? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kacka poctivaDieťačka31. října 2011 v 16:07

    Byly fakt moc dobré, ale ochutnala jsem statečně jen 1 (a byla na sebe dost pyšná)! Jinak mě ta dieta vlastně baví, dneska zeleninový vývar v Home Kitchen (bílkovinu obstaralo cappuccino :) a večer bude losos z Karlínského trhu (včera jsem připravila i tvoji mrkvovou, ale na Haveláku neměli koriandr, tak si jí schovám na zítra než ho seženu).

    OdpovědětVymazat
  3. muffiny vypadají krásně! aspoň vím, co bude z další dávky pyré, které jsem jak oranžový maniak dělala v sobotu. Za svojí osobu doporučuji úžasný dýňový koláč, který aspoň trochu svojí barvou vyrovnává pošmourné počasí... http://www.gurmanka.cz/2010/10/dynovy-kolac-pumpkin-pie-americka-klasika

    OdpovědětVymazat
  4. to jako že já si to nezasloužím...?

    OdpovědětVymazat
  5. Kytka: To vis, ze zaslouzis, ale nerikal jsi neco o diete? Prece te nebudu pokouset :). Kdo nahlasi spokojenost s vahou, muze se uchazet o cupcake. A vubec, nepomlouval ty jsi dyne?

    OdpovědětVymazat
  6. kdy a kde že bude ta kavárna?:)
    na mrkvový přijdu...

    OdpovědětVymazat
  7. Přezdívkosaurus1. listopadu 2011 v 9:10

    Kačka: To jsem nebyl já, leda že bych psal ze spaní ...

    anonymní: prosím zvolte si jinou přezdívku, ať se to neplete, všechny varianty "něco"saurus, Kačka "něco"čka a Lucie - milovnice "něčeho" jsou zde již zabrány.

    OdpovědětVymazat
  8. Kačka Napomínačka1. listopadu 2011 v 9:27

    Kytka: To snad není možný! Jsem šokovaná!

    Tak se přiznejte, kdo si myslí, že si zaslouží dýňové cupcakes a přitom se maskuje za Něcosaura?

    Arion: Kavárna nebude asi nikdy a nikde, je spíš jen takový sen, o kterém dobře vím, jak obtížné by bylo ho realizovat.

    OdpovědětVymazat
  9. Kačka: drobná nápověda - dýňosaurus alias rynglosaurus...

    OdpovědětVymazat
  10. Kotatko 2: No me to samozrejme napadlo, hned po mem vtipnem bratrovi, ale je to samozrejme skandalni! Takze ne, nezaslouzis, kdyz se skryvas za cizi identitu a pak me napada jeste par dalsich duvodu ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Dýňoheretikosaurus2. listopadu 2011 v 14:31

    Na druhou stranu když jde zrovna o dýňové cupcakes, tak by můj kousek dostat mohl, polévka byla na to, z jakých byla surovin moc dobrá, ale na dýňovou víru mne neobrátila (-;

    OdpovědětVymazat
  12. Kytka: Jenze ty cupcaky b te urcite presvedcily :). Mam dabelsky plan upect dalsi varku s cervenou repou a prinest je na pivni scuk, jen nevim, jestli to bude k jidlu a jestli to stihnu...

    Kazdopadne Kotatko Dvojka si zaslouzi sekec mazec a ne cupcakes!

    OdpovědětVymazat
  13. Co je to prosím hrnek? Tyhle míry mě vždycky hrozně matou. Právě jsem si udělala pyré na zmrzlinu a je ho asi trojnásobně, než by mělo být, takže cupcakes vypadají jako to, co zrovna hledám..(ale kdo je sní, když já bych taky ráda zhubla..)

    OdpovědětVymazat
  14. Ja pouzila hrnek o objemu cca 0,25 l. Da se vygooglovat, co tim ti Americani vlastne presne mysli, ale ja pouzivam vzdycky stejny o takove bezne cajove velikosti. Nevim, co na to rekne Mina, protoze deti me kamaradky Zuzky tyhle cupcakes zrovna moc neocenily.

    OdpovědětVymazat
  15. Asi nic moc, muffiny vždycky tak dva akorát rozdrobí. Tipuju, že slíže vršek, ten krém jí bude chutnat. (takže muffiny si nakonec odnese muž do práce, kde je sežere vždy hladová smečka kolegů, to je nejpravděpodobnější vývoj) Pokud je v originále cup, tak podle mé oxo odměrky je to 240 ml...:) Jo a tu kavárnu si prosím Tě otevři, kdyžtak ti do ní budu dodávat zmrzku, pokud si ji nebdueš dělat sama :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ha, dýňový recept přesně dle mého gusta (-; http://hobby.idnes.cz/angry-birds-obzivli-na-zahrade-farmare-nekompromisne-drti-zla-prasatka-134-/hobby-dilna.aspx?c=A111101_143615_hobby-dilna_mce

    OdpovědětVymazat
  17. Dv: S tou kavarnou to moc realne neni, ale uz jsme hypotetizovali i tve zmrzline do letni edice macarons v nasem neexistujicim butiku :)

    Kytka: Jen pockej, drive nebo pozdeji dynim podlehnes!

    OdpovědětVymazat
  18. Tieto už vyzerajú lepšie, vyskúšam upiecť.

    OdpovědětVymazat