pondělí 29. dubna 2013

With love from me to you

Dneska to bude zase něco extra, na co jsem pyšná. Kombinace tradice a toho, co dala lednice. Pamatujete, jak jsem psala, že u nás v rodině má každý svůj dort? Tentokrát přišla řada na tátu, Ale ten jeho dort, je opravdu speciální a recept je tajný. Údajně ho nikdo mimo naší rodinu nemá a já se rozhodla, že ho nedám.


Dám ale recept na koláč, který má základ v tátově dortu a je doplněný o krém z Philadephie s amarettem, který jsem si kdysi vymyslela do borůvkového koláče a teď mě napadlo ho použít takhle. Prostě jsem měla  v ledničce přebytečnou Philadephii a nechtěla jsem vás o ten dort ošidit úplně. To je fér, ne? A protože jsem si tenhle recept vymyslela já, povoluju vám nahradit Philadephii domácí lučinou, kupovanou ale ne :).

Jde vlastně jen o kombinaci lineckého těsta, jablek s rozinkami a ořechy, krému a marmelády. Na jeden koláč do klasické vroubkované formy jsem použila:

na těsto:
37,5 dkg mouky - půl hrubé a půl polohrubé
25 dkg změklého másla
12,5 dkg cukru moučka
1 vejce

na krém:
250 g Philadephie nebo jiného krémového sýra
2 lžíce cukru moučka
2 žloutky
trochu Amaretta
+
4 jablka
hrst ořechů
hrst rozinek
trochu cukru
trochu skořice
+
marmeládu jakou máte rádi

Radím udělat si těsto večer předem. Když není uleželé, nepracuje se s ním dobře. Těsto zpracovávejte nejlépe rukama, robotem nebo mixérem si moc nepomůžete. Po těstě navrhuju připravit krém, jednoduchým smícháním všech jeho složek. Pak nastrouhat oloupaná jablka, přidat k nim ořechy a rozinky, skořici a dosladit podle chuti.


Při samotném sestavování dortu, v tomto případě koláče, postupuju tak, že si nejprve vyválím "pokličku", tj. tu část, která je nahoře, dává se přes ní mřížka a do ní pak marmeláda. Vyválím si těsto relativně dotenka a formou pak vykrojím "pokličku". Tu dám na fólii, na talíř a do lednice. Pak vyválím těsto na vyložení formy, ale do formy ho pak stejně upravuju vtlačováním prsty (papír ani vymazávání formy není třeba, těsto je dost máslové, vyklouzne samo). Formu vyložím těstem až po okraj. Dospod dám krém, na něj jablka a na ty pak "pokličku". Na pokličku patří mřížka z tenkých válečků těsta. Když je těsto měkké, neválí se úplně dobře, takže se snažte pracovat rychle. Peče se bez marmelády!

Takže jakmile máte koláč, zakrytý pokličkou a na pokličce mřížku, vložte ho do trouby a pečte na 180 stupňů asi tak 40 - 50 minut. Orientujte se podle barvy, nic jiného vám stejně nezbývá.

Vychladlý koláč dozdobte marmeládou, já dávám vždycky rybízovou a máte to. Uznávám, že je to maličko pracnější, ale výsledek opravdu stojí za to. Navíc, můžete si dát do koláče, co vás napadne.

13 komentářů:

  1. Ahoj, koláč vypadá výborně, mít ho u sebe tak si snad dám i teď. Mohu se zeptat, proč radíš nenahrazovat Philadelphii kupovanou Lučinou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to byl spis vtip, puvodne jsem uvazovala o klasicke tvarohove naplni s rumem a rozinkami, neni to zadny klasicky recept, takže tam muzes dat co chces. Obecne je ale lucina uplne neco jineho nez Philadephie, ma jinou chut, konzistenci, jinak se pripravuje a pri peceni jinak reaguje. Napr. poradny kremovy cheesecake z luciny nikdy neudelas.

      Vymazat
    2. Té krémovitosti rozumím, Lučina má větší obsah sušiny a podíl tuku v ní pod 30%, narozdíl od Philadelphie, která má o něco nižší podíl sušiny, zato vysoké procentu tuku v ní, kolem 70%. Proto musí Philadelhia jednoznačně vyjít jako krémovější :) Jinak já s Lučinou normálně peču, dělám krémy do dortů nebo icing a nepozoruji, že by nějak zvláštně reagovala. A baví mě, že narozdíl od Philadelphie nemá žádné stabilizátory:)))

      Vymazat
    3. Já neříkám, že reaguje zvláštně, říkám, že reaguje jinak, protože, jak píšete, má jiné množství tuku a jinou konzistenci. Zkrátka ph. a l. Nejsou stejné, stejně nechutnají, a proto z mého pohledu nejsou volně zaměnitelné.

      Vymazat
  2. to se mi líbí :-) rybízová marmeláda je nejlepší a ještě domácí :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Koláč klame tělem, krém ukrytý pod marmeládou. Mě by to nenapadlo, ale budu na něj pamatovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych chtěla vidět koláč na řezu, prosím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz mi napisete e-mail, poslu vám fotku. Ale neni to nic necekaneho, dole krem,nahore jablka.

      Vymazat
  5. Koláč vypadá úžasně, ale musim se zatím držet, abych hned nezačala péct. U nás se totiž ještě nesnědl tarte tatin a poslední kousek banánový bábovky. Jakmile se ale sní, určitě vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat