čtvrtek 2. června 2011

Bába leze do bezu...

Máte rádi bezinkový sirup? Já nikdy nepatřila mezi jeho velké fanoušky, přišel mi trošku jako součást domácí čarodějnické alchymie. Z dětství si pamatuju spoustu květů ve velkých lahvích, jak si to všechno pěkně kvasí a výsledkem je divně chutnající limonáda, která kvasí i v břiše. Ale v mém okolí je milovníků bezinek celkem dost, takže když jsem v páteční příloze Hospodářských novin objevila recept Petry Pospěchové na bezinkový sirup, odhodlala jsem se k akci.


Petra radí přichystat si toto:

30 velkých květů černého bezu
70 g kyseliny citrónové
2 citróny (klidně bio, ať je nemusíte loupat)
2 l převařené vychladlé vody
2 kg cukru
pár čistých lahví


V neděli ráno jsem si vyběhla na Ladronku, záškodnicky očesala pár bezinkových keřů o ještě ne zcela rozkvetlé květy. Ty jsem pak doma trošku oprala, přece jenom úplně přírodní holka zas nejsem, a podle pokynů je dala do hrnce spolu s převařenou vodou, ve které jsem rozpustila kyselinou citrónovou a přidala citróny nakrájené na plátky. V tomhle stavu jsem nechala hrnec na kuchyňské lince po dobu 24 hodin a chodila si čuchat, jak to pěkně voní. Následující den, jsem květy a plátky citrónu vyndala a vyhodila a tekutinu přecedila nikoli přes plátno, jak radí Petra, ale jednoduše přes opravdu jemný cedník. Potom jsem přidala cukr a za občasného míchání přivedla vše k varu  a okamžitě vypnula. Po vychladnutí jsem sirup slila do připravených lahví. Petra radí dolít láhev až po okraj a místo posledních milimetrů přidat slivovici. Já jsem to tedy pěkně rovnou nalila do prázdné litrovky, ve které byla před tím meruňkovice a zbytek do menších lahví, které jsem rozdala kamarádům k okamžité konzumaci. V ledničce prý sirup vydrží až rok, no nevím nevím.


Každopádně v uvedeném poměru je pěkně vyvážená chuť a vůně bezinek s chutí i vůní citrónů, takže sirup není nijak ostře bezinkový a chutná mi tak, že asi o víkendu uvařím další dávku. A vůbec se nebudu bát experimentovat třeba s limetama.

Léčivé byliny do každé rodiny!

18 komentářů:

  1. Sirup z bezu mám moc ráda, ale pokaždý, když se chystám na bez, tak mi to zhatí počasí nebo něco jiného.. ale když jsem ho viděla u Vás, budu muset taky vyrazit oholit nějaký ten keř, dokud ještě kvete :) každopádně až bude mít zralé plody, doporučuju bezinkový likér..

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě řečeno, bezinkový sirup nemusím. Co mi však uchvátilo je, ta sifonová lahev na obrázku, kterou jsem asi tak dvacet let neviděl. Vy jí máte? a bombičky se ještě vyrábí???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bombicky apod se daji koupit zde http://obchod.sifos.cz/, ale ja mam radsi sodastream

      Vymazat
  3. Ivana: Vyrazte,jeste je spravny cas, kvety je pry radno sbirat suche. Liker bych zkusit mohla, mate nejaky osvedceny recept?

    Tenisak: Jojo, lahev je moje, bez problemu ji koupite na Aukru, cena se pohybuje kolem 2-3 stovek. Bombicky se stale vyrabeji a porad funguje stejny system vymeny prazdnych za plne, jdete do toho, ta lahev je krasna!

    OdpovědětVymazat
  4. Michala: Dekuju! Mam radost. A pockej az dokoncim kurz golfu, ktery jsem jeste nezacala a prihlasim se na "zaklady fotografie" nebo tak neco :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, o výrobě bezového sirupu sním asi tak měsíc :) Ale v Brně nemám na experimentování dostatek nádob, tak jen tajně doufám, že až se po víkendu dostanu domů, nebude ještě všechno odkvetlé.
    Jinak ten alkohol se tam nakonec lije proto, že by měl udělat jakousi "antibakteriální zátku". Sice se sirup s alkoholem musí při manipulaci zákonitě smíchat, ale někde jsem to tak četla :)

    OdpovědětVymazat
  6. Aja: Jasne, s tim alkoholem mas pravdu, ja si jen rikala, ze lahev od merunkovice je desinfikovana dokonale :). Pokud se mi o vikendu podari udelat druhou varku, urcite tenhle trik pouziju. Bez jeste neodkvetl, tak urcite stihnes i ty.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky léta lezu do bezu a dělám sirup. Dělám i směsku - bezové květy, sedmikrásky, meduňka, může být i trochu máty nebo akátové květy. Dávám víc citrónů a méně kyseliny , protože mi to přijde pak hodně kyselé. Tady jsme skoro 400 m nad mořem, tak do toho bezu polezu až o víkendu. Taky jsem párkrát dělala bezový šampus, ale s tím je to jak s vínem, ne vždy je každý "ročník" vydařený, i když se to dělá úplně stejně. Myslím, že se dá dělat i likér z květů bezu.

    OdpovědětVymazat
  8. Ditta: To jsou bezva tipy, máme na zahradě citrónovou meduňku, tak to o víkendu hned vyzkouším, i ta máta by v tom mohla být dobrá, dík. Kačka

    OdpovědětVymazat
  9. Bezinkový sirup dělávala babička! Já teď dělala meduňkový podle mlsné kočky, že bych k němu přidala i ten bezinkový?

    OdpovědětVymazat
  10. Dneska jsem v jedné kavárně pila bezovou šťávu s čerstvou mátou a limetou, takže plánuju do jedné várky naložit i tu mátu, protože to bylo boží!

    OdpovědětVymazat
  11. HaF: kombinace meduňky s bezinkou mě nadchla, hned jak to tu Ditta (Simpl) naspala, takže do toho určitě jdu.

    Ája: Beru tě za slovo! Udělám teda půlku s měduňkou a půlku s mátou.

    K., co se furt nemůže přihlásit a už jí to pěkně štve a ukradli jí iphone, takže už to nemůže dělat ani přes něj... ach jo

    OdpovědětVymazat
  12. Sasa: Bezva, ale pozor na to, vcera jsem cetla, ze bez podporuje poceni a vypada to, ze to nejsou kecy, nebo ze by to bylo tim pocasim :)?

    OdpovědětVymazat
  13. Tu láhev miluju, mám jí taky(z aukra) ovšem do dvou letech používá odešla hlava a nová se sehnat nějak nedá. Přemýšlím, co s tím dál - zda maďarskou nástupkyni nebo co..Soda stream tedy ne! Nejlepší by byla zas stará sifonka, ale nejlíp pd někho, kdo jí nikdy nepoužíval. Ten design je prostě skvělej. Sirup jsem dělala skoro identicky, tedy bez kyseliny, jen sto stálo v chladu a míchalo se to, ale asi nebude extra konzervován, mám tušení, že již lehce nakvašuje...
    Dv

    OdpovědětVymazat
  14. Mimochedem - bezinkovou šumivou limonádu za použití droždí znáte? ale už je po sezoně..
    dv

    OdpovědětVymazat
  15. Dv: Na sifonové lahve se asi vyplatí prošmejdit bazary, já koupila tuhle a pak objevila ještě jednu doma, tak mám zásobu.

    Bezinkovou limonádu dělá moje teta, ale bez droždí. Zjednodušeně řečeno se dají květy do 5l lahví s vodou, pridá se cukr, citrón a možná ještě něco a nechat se to na sluníčku (tuším pár dní) až to bublá, čili kvasí. Nejsem si úplně jistá, jaký to má vliv na zažívání :) Kačka

    OdpovědětVymazat