čtvrtek 30. června 2011

Já bych prosím opravdu raději ne!

Komu se to líbí, ať udělá čárku, resp. ať to neváhá vykřičet v komentářích. Chtěla bych vědět, že existuje někdo, kdo recenze a jiné články Milana Ballíka z Eura považuje za čtivé, přínosné, zajímavé, zábavné... prostě se mu tenhle styl psaní líbí.

V pondělí se dostalo na stánky nové Euro s přílohou Top restaurace 2011, která byla letos otevřeně v režii pana Ballika, zatímco vloni sice v tiráži Top restaurací 2010 uveden nebyl, ale soutěž, kdo najde v textu více typicky ballíkovských větiček nevznikla jen tak náhodou. Tak se podívejme na pár perliček a vy mě pak přesvědčte, že jsem zbytečně přísná a kritická holka, a že byste si přáli, aby všechny recenze restaurací byly psané právě takhle.

A začnu pěkně zostra: "Po prvním soustu třeba takového pokrmu, jako jsou papardelle s pomalu taženou hovězí svíčkovou a liškami, pochopíte, co sem táhne všechny gurmety z města. Báječné nudle, široké jako lampasy karabiníků, zlatožluté, pevné na stisk a plné chuti obilí, s sebou nesou snad ještě báječnější souběh výrazu ostatních vstupů. Ostrými lokty se prosazuje ryzí masový projev hovězího, které se jen rozpadá na jednotlivá vlákna, tak křehce je upravené. Když se ale schyluje k odeznívání chuti a vítězství oblažujícího masa se zdá neodvratné, odkudsi ze zákulisí nastoupí "liščí sbor". Důrazným lesním odérem pronikne do zdánlivě neprostupného valu hověziny, spojí se s prostou, ale mocnou falangou těstovin. Spolu potom ztekou vrchol chuťového Mont Blancu, aby ubrousily panovačné ambice masa a neuvěřitelné šťávy".

Ještě nemáte dost, stále dokážete udržet příbor, myšlenku i moč? Tak prosím, je libo kulajdu, ze které "pak jako hřbet bílé velryby ční matně světélkující ovál ztraceného vejce"? Nebo rybičku? "Když si objednáte candáta s hráškovými lusky a petrželkovou omáčkou, zjistíte, že celé jeviště je ponecháno rybě. Dozlatova upečená kůže je úžasná třebaže hlavního aktéra na talíři představuje filátko žárem mírně ožehlé  z vnitřní strany. Sousto se honosí jemnou chutí rybiny, vnímavě vypointovanou špetkou soli, a konzistence masa je oslavou tvorů vodní říše. Sladká příchuť lusků vzápětí obejme jako pestrá vlající sukénka sextánčina projev ryby, provoní jej jarem a ruku v ruce doprovodí k finálnímu odeznění. Každý kousek navíc podtrhne důmyslně komponovaná omáčka, lehká, avšak s patrným dotekem zeleninové partitury. Pokrm vyvolává dojem prostý dramatických chuťových zvratů, o to však příjemnější a uhlazenější."

Na závěr už jen něco lehčího, aby vám z toho čtení nebylo těžko, třeba tresku na domácím chlebu se zeleným chřestem a míchanými vajíčky. "Chřest i vajíčka obklíčí rybu a jejímu křehkému, mořskými odéry provoněnému masu přiřadí chutě neobvyklé, chutě našeho venkova. Razantně se přihlásí o slovo především svěží a čerstvý zelený chřest, který ještě toho rána rostl na chřestovišti v nedalekém Hostíně u Kralup."

Tak co? Jsem příliš kritická nebo vás taky nebaví číst takovéhle kecy? Existuje nějaká recenze od pana Ballíka, kde by nám nesděloval, co je či není arií jeho operety? Existuje nějaká jeho opereta, ve které nevystupuje sebevědomý lanýž, ať už v perigordských hájích nebo na úpatí apeninských vršků? A co teprv, když vám tu bájnou krmi položí na stůl servírka rychlejší než šestinohý gepard...

Nerada bych byl nespravedlivá a přehnaně kafrala, ale pakliže jsem snad cílovou skupinou, na kterou míří týdeník Euro se svými recenzemi, tak říkám: Už sakra dost! Nedá se to číst!

Znalosti pana Ballíka z oblasti hudby jsou jistě pozoruhodné, jakkoli jednou tvrdil, že jakýsi moučník zahrál povedený prolog, ačkoliv měl zřejmě na mysli epilog, nějaké dokonalé souhry celé řady vstupů. Tak já bych navrhovala, aby se stal spíše hudebním kritikem  nebo tak něco. Už jen proto, že hudební kritiky moc nečtu.

Co si myslíte vy? Kdo je váš oblíbený autor píšící o jídle (z mých předchozích příspěvků jste asi pochopili, že fandím třeba Petře Pospěchové)? Máte také nějaké oblíbené ballíkovské slovní spojení? Sem s tím do komentářů, jsem zvědavá.

PS: Veškeré použité citace jsem si vypůjčila z gastronomického průvodce Prahou týdeníku Euro - Top restaurace 2011. Dělám to pro dobro všech čtenářů, tak doufám, že mě Euro nebude žalovat :).

30 komentářů:

  1. šestinohý gepard rulez !!

    OdpovědětVymazat
  2. To je neuvěřitelný. Skoro bych nevěřila, že se to opravdu píše v časopise. Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko, ten člověk si očividně dělá "prdel" (pardon, ale jinak to nelze definovat), kterou dovedl do fáze "ad absurdum", kdy to přestává být vtipné, nýbrž spíše trapné. Horší varianta by ovšem byla, kdyby to ten člověk myslel opravdu vážně. Ditta

    OdpovědětVymazat
  4. Mě to přijde docela roztomilý, ale je fakt, že to čtu poprvé a pokud je každý článek na stejné brdo, tak by mě to asi brzy omrzelo:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Hanka + Ditta: Ja se obavam, ze to pan Ballik mysli naprosto vazne, protoze uplne stejnym stylem napsal vsechny recenze v Euru za posledni cca. rok, co to sleduju. Ja jsem dokonce ochotna pripustit, ze se to nekomu muze libit, ale pokud jsou cilovou skupinou Eura VS mezi 30-50, manazeri, ekonomove, pravnici a ja nevim, kdo jeste, tak soude podle sebe, tohle rozhodne neoceni.
    Z drbu okolo scuku vim, jak omezene jsou finance na psani recenzi pro ruzna periodika, ale vsechno proste musi mit svoje meze. Skoda, ze uz pro ne nepise treba Kuras. A to se vam ani nesveruju s nazorem na to, jak moc jsou ty recenze objektivni :).

    OdpovědětVymazat
  6. Do hajzlu, celej komentar se mi smazal. Vis asi, jakej mam nazor a mozna jsem ti to uz posilala, ale tady cesnek http://www.jirifabian.net/wordpress/?p=128 je dukaz, ze nekde existuje nejaky milovnik techto dojimavych clanku. A vzpomen, az nekdy budes varit s cesnekem "– ten “na palube” nebyl jediny – byv teplem zbaven sve arogance, vnasi zaverecny gong cinelu a graduje jim obsazny, pritom vsak zcela dobre citelny koncert chuti."

    OdpovědětVymazat
  7. Farfalla: Jestli on to Jiri Fabian nemyslel trošku ironicky. Zrovna ta pasáž, co tam cituje je naprosto neskutečná, hrozně mě to pobavilo. S česnekem jsi mě trokšku proklela, určitě si na to teď vzpomen pokaždé, když ho vezmu do ruky. A že mám co brát, protože jsme za poslední 2 víkendy sklidili s bráchou naší první česnekovou úrodu :) K.

    OdpovědětVymazat
  8. no jo, možná jo, ale ta ironie není až tak zjevná, tak mě to moc nepobaví a spíš ho podezírám z vážnosti:)
    s česnekem se máte, opatruj ho jako oko v hlavě a při použití opatrně, aby nedošlo k nějakým disharmoniím, protože by to nemuselo lahodit chuťovým pohárkům očekávající nesměle libé tóny dalších surovin, ach!

    OdpovědětVymazat
  9. Farfalla: Vynasnazim se o dokonalou symfonii jednotlivych vstupu, pouze s lehkym dotykem cesnekove partitury :)

    Fakt tezko rict, jestli v tom byla ironie, uvazime-li, ze autor je ctenarem Golf Digestu :) Mne byl doporucen casopis Golf Punk, ale v tom asi trochu ironie bylo :)

    OdpovědětVymazat
  10. to farfalla & Klara: damy, vy mi teda davate :-D

    OdpovědětVymazat
  11. haha, ted jsem narazila na recenzi z roku 2009 na "Kopec"... Opalizujici maslove jezirko included... http://www.profit.cz/clanek/restaurace-na-kopcimalaale-ceska.aspx
    Lucie / Myval

    OdpovědětVymazat
  12. Lucie: Proč mi to ten člověk dělá?

    Fakt jsem se zas nasmála, ale taky trošku rozčílila. "Polévka jen hladila, v atacích patra se střídal samet másla, s rašelinnou, umírněnou fanfárou hub a letmým dotekem pepře. Občas se odněkud z pozadí prodral ke slovu krátký, nakyslý monolog smetany. Ta mi však do celkového provedení nějak nezazněla, předváděla se v jinak espritně uhlazeném partu až příliš panovačně."

    Myslím, že slovník jsem si už osvojila, tak bych mohla začít psát nějaké trucrecenze, samozřejmě sebevědomě a espritně :) K.

    OdpovědětVymazat
  13. je to hrozný ty recenze... fakt děs... pán mi příjde jako rádoby znalec, kterej měl ze slohu vždy za 5 :-) to i já bych to napsala lépe :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Lucie - milovnice kvetnatych recenzi18. července 2011 v 17:02

    dnesni menu:
    studeny predkrm: podcenena ustroj obsluhy
    polevka: bizarni mobiliar
    teply predkrm: kapitan nezvladajici pristani, ktery na svou rundu vplul az do nitra restaurace
    prvni hlavni chod: chobotnicky v korunach destneho pralesa na nas jukaji z housti
    druhy hlavni chod: prazma upecena s hodinarskou presnosti, ale se zlym citronem, ktery se hodne tlacil kupredu a rajcaty s rozervanym dresem
    dezert: provokujici jahodova omacka
    Toto menu bude mit jiste u stravniku ohromny sukces ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. a co kdyby ses ukázala KAČKO ŽVÝKAČKO ??
    to se ti to píše,no spíše pindá,když jsi v anonymitě,že? Tak se ukaž,děvče,ať vidíme s kým máme tu čest.

    OdpovědětVymazat
  16. To je ale vazne hloupy komentar,kdyz se ani nepodepisete, nemyslite? Copak muj nazor zavisi na tom jak vypadam? Vy vite jak vypada Milan Ballik? Fotku tu nemam v zajmu zachovani objektivity a moje postoje snadno vyctete. Mimochodem, nesnasim tykani schovane za anonymni komentare, kdyby mel nekdo z provozovatelu zajem o muj nazor, podporeny jmenem a prijmenim, nemam s tim problem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se sice nepodepsala ale Vy jste se raději ani neukázala.Ráda bych viděla kdo si dovolí takto až nemístně a provokativně komentovat něco,čemu nerozumí.Pokud se Vám styl psaní nelíbí tak to nečtěte.Zůstáváte-li schovaná, tak asi víte proč.Pokud někoho takto napadáte,měla byste se ukázat.I tvář hodně napoví.Zatím o Vás nic nevím,neznám ani Vaše jméno,jen přihlouplou přezdívku.Mimo jiné,pán se jmenuje Ballík a znám ho 34 let,takže vím jak vypadá a vím také,že píše s láskou a péčí a v recenzích píše vždy jen to co zažije v ten den a v ten daný okamžik.
      Upřímně nemám ráda lidi jako jste Vy,kteří se bezcitně do někoho strefují ,aniž by o člověku něco věděli.Nebo je to snad od Vás nějaká osobní pomsta.Zdravím Vás a jmenuji se Helena Kalinová

      Vymazat
    2. Vážená paní Kalinová, nezlobte se, ale co mi tím jako chcete říct? Kritizuji způsob psaní vaše oblíbence, který nemá s nezávislým recenzentem nic společného a vy se mi snažíte vysvětlit, že jsem kráva, která tomu nerozumí, a že z fotografie poznáte víc než z mých názorů. Ale budiž. Blogy na internetu se standardně píší pod přezdívkou, na tom snad nic divného není, stačí se podívat na ostatní blogy a snadno pochopíte. Recenze v novinách se podepisují jménem a příjmením. Tak i všechny mé recenze v Lidových novinách jsou podepsány jménem i příjmením (Mimochodem, z čeho soudíte, že kritizuju něco, čemu nerozumím?). Nesouhlasím s tím, aby tvář recenzenta byla všeobecně známá, protože pak se ho restauratéři snaží často uplatit, v lepším případě jen jídlem zdarma (o tom ví jistě váš kamarád Milan Ballík své). Váš názor, že z fotky vyčtete víc než z textu mi připadá opravdu zcestný. Nicméně, nic vám nebrání otevřít noviny a na mou fotku se podívat.
      Pomsta to skutečně není, stejně jako vy vyjadřujete svůj názor na mě, vyjadřuju i já názor, že články pana Ballíka nejsou korektní recenze restaurací, ale spíš špatné literární exhibice, kde stále dokola opakují stejná nesmyslná přirovnání. Přesto, že se pohybuji v okruhu lidí, kteří se jídlem profesionálně zabývají a, byť i neprofesionálně, o něm píší, nezmám, nikoho, kdo by pan Ballíka z pozice recenzenta restaurací uznával. V žádném případě nekrituzuju pana Ballíka jako člověka, protože ho neznám a nemám na něj tudíž žádný názor. Kritizuji pouze jeho texty a na tom nespatřuji nic neférového. Copak např. literární kritika se píše na základě osobní známosti s autorem? Zkuste se na to podívat trošku víc objektivně. A máte samozřejmě pravdu, nikdo mě nenutí jeho články číst, skutečně je nečtu, leda by mě snad někdo upozornil na to, že tentokrát napsal něco mimořádného. Klára Donathová

      Vymazat
    3. Zdravím Vás paní Donathová po delším čase. Děkuji, že jste
      již uvedla alespoň Vaše jméno.
      Z fotografie se dá vyčíst hodně. Třeba i to zda jste skutečně
      " kráva " jak jste se sama nazvala ,což já bych si nikdy nedovolila Vás takto nazvat.
      Ale než-li něco napíšete, tak by bylo vhodné si to ověřit. Pana
      Ballíka si nikdo nedovolí uplatit ničím, tedy ani jídlem, jak jste
      podotkla. Protože kdo ho zná, ví, že by tvrdě narazil.
      Navíc v restauraci platí jako každý jiný, což následně v redakci
      musí dokladovat účtenkou.
      Vaše citace :osobně jsem ho viděla, jak si plácá po zádech s tehdejší šéfkuchařem jedné tehdy nově otevřené restaurace, nechává se hostit a samozřejmě, že následně napíše oslavnou recenzi.
      Tak to jste již opravdu přehnala. Znovu bych Vás chtěla upozornit, že pan Ballík se nikde předem neohlašuje, tudíž
      jde vždy o moment překvapení a následná recenze je právě a
      jen o tom co mu bylo v dané chvíli servírováno.
      Pan Ballík má mnoho čtenářů a jeho recenze jsou velmi korektní. To , že používá " svých " ! výrazů je jenom dobře, tím je právě to jeho psaní zajímavé. Mimo jiné , p. Ballík není spisovatel, nemůže jít tedy o literární dílo, natož exhibiční.
      V oboru recenzenta restaurací se p. Ballík pohybuje již mnoho let a věřte , či nevěřte, uznání se mu již dávno dostalo.
      Což pro něj ale není prioritní, větší radost mu udělá, když se
      třeba špatná kuchyně zlepší. Zrovna jako " objektivně "napíše
      recenzi o špatném jídle, napíše "objektivně o tom dobrém!
      A vůbec nezáleží na tom, zda v té dané hospodě vaří jeho kamarád, anebo pro něj cizí kuchař.
      A tak znovu! Když se Vám nelíbí jak píše články ,nečtěte je
      a hlavně je také zbytečně nekomentujte a nezesměšňujte.
      A pokud bychom už měli nazvat jeho psaní "literární exhibicí "
      tak to je jen dobře, někoho recenze inspiruje kam papat jít a
      kam ne, a ještě se při tom pobaví nad pestrostí jazyka ,který patří právě Ballíkově psaní.

      Vymazat
    4. Vážená paní Kalinová, děkuji za Váš názor, který ovšem nesdílím a tím bych považovala tuto diskuzi za vyčerpanou. Každý čtenář nechť si udělá názor sám. K.D.

      Vymazat
    5. No nevím, nevím.....jak vypadá pan Ballík vím a je to celkem sympatický pán, který o gastronomii lecos ví, psát neumí, jeho recenze mají velmi slabou hodnotu....ale proč to tak je netuším...prostě se chová jako standardní novinář....bohužel....

      Vymazat
  17. Teda ani se mi to (to jeho) nechtelo cist do konce. Byla jsem zvedava, co je na tom tak divneho a naprosto chapu. Vety tak dlouhe a slozite, ze uz se tesim, abych je docetla? Navic z toho pak nevim vubec nic..je to urcite vec nazoru, ale souhlasim - mne by se to taky cist nechtelo.

    OdpovědětVymazat
  18. Já naopak mám Ballíkovy recenze rád z několika důvodů. Euro s přestávkama roky odebírám, přesto rád čtu články Petry Pospěchové, Ireny Blunt-Mastné a samozřejmě dalších...
    U Ballíka se mi líbí, že narozdíl od některých jiných recenzentů využívá košaté výrazy. A tím je jiný. A to některým vadí :-/
    Dřív jsem třeba rád četl Cuketkovy zápisky na webu i v Týdnu, v poslední době jsou však plné poloanglických výrazů, ze kterých mi běhá mráz po zádech... A tak je čtu málo.
    A právě proto čtu Ballíkovy recenze, protože využívá obraty, které jsou neobvylé...

    Nechci se zařadovat do stáda cílových skupin jakýchkoli periodik, nebo občasníků a tak když se mi produkt nelíbí, tak si třeba vyberu jiný :-)

    Ivo

    OdpovědětVymazat
  19. Recenze pana Ballíka mi přijdou jako zaujaté a nekorektní, dokonce bych řekl i populistické, snaží se v médiích vyvolat dojem jaký je gourmet(nesnáším to slovo-pro mě rovná se blbec) a znalec, ale pro mě důvěryhodně rozhodně nevypadá a neorientuji se dle jeho recenzí, pro mě má scuk či tripadvisor větší vypovídací hodnotu, navíc styl jeho psaní mi nesedí k cílové skupině čtenářů Eura ... Bob

    OdpovědětVymazat
  20. Clanky pana Ballika, recenze i jine, si vzdy rad prectu. Obvykle radeji, nez pravidelny report o Ruskou z pera Ceskeho rozhlasu. Naopak se velmi podivuji jednak zdejsim reakcim typu "nesedí k cílové skupině čtenářů Eura" (nepochopil jsem), ci "pokud jsou cilovou skupinou Eura VS mezi 30-50, manazeri, ekonomove, pravnici a ja nevim, kdo jeste, tak soude podle sebe, tohle rozhodne neoceni" (opet nechapu, tim spise, ze si dotycna rika Kacka Zvykacka, k jejim srdecnim zalezitostem patri Traband, Xavier Baumaxa a Sto zvirat a ovsemze pise i o jidle: "Mě s ním taky seznámil hoch z Andalusie, měl mě přečtenou, takže ho nachystal k naší první společné snídani. No nic nebudu se dojímat vzpomínkami na to, co bylo víc jak před 10 lety, o tom to dneska taky nebude. Bude to prostě o bílém chlebu s rajčaty, olivovým olejem a ideálně i sušenou šunkou."), jednak navrhovanym alternativam: "food kritik" Petra Prospechova (proboha!), ci scuk, naprosto irelevatni smes protichudnych recenzi zalostne stylisticke urovne: "Jeden z nejlepších fine dining zážitků v Praze navíc s naprosto dechberoucím výhledem na Prahu".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiňte, já zase nepochopila smysl Vašeho komentáře, krom toho, že si rád přečtete recenze pana Ballika. Určitě chápete rozdíl mezi foodblogem psaným pro zábavu a recenzí v tištěném periodiku, neunikává, že blog se zpravidla píše pod přezdívkou, s určitou nadsázkou a možná i nějakou básnickou licencí, že? Pro srovnání si můžete přečíst nějaké mé recenze v LN, určitě poznáte rozdíl. Jinak věřím, že naprostá většina recenzí na SCUKu má větší vypovídací hodnotu než "objektivní" recenze pana Ballika (osobně jsem ho viděla, jak si plácá po zádech s tehdejší šéfkuchařem jedné tehdy nově otevřené restaurace, nechává se hostit a samozřejmě, že následně napíše oslavnou recenzi). A opět jistě chápete rozdíl mezi krátkou recenzí na internetu psanou zdarma a pro zábavu a recenzí v Euru za x tisíc.Jazykově teď už nehodnotím, jeho recenze dávno nečtu, číst každý týden ta samá přirovnání mě nebaví.

      A mimochodem, taky jsem přesvědčená, že texty Trabandu (Jardy Svobody) a Xaviera Baumaxy mají velkou literární hodnotu, ale to asi nebude árie Vaší operety, že?

      Vymazat
  21. Omlouvám se, 27.10.2013 jsem odpověděla paní Donathové a
    nepodepsala jsem se, takže napravuji ! Kalinová

    OdpovědětVymazat
  22. Můj manžel si myslí, že je lepší dětem dopřát svobodu a také je dle něho normální, aby si děti občas natloukli pusu. Že jim to do života dá opravdu hodně. Takto já teda vůbec nesmýšlím. Já jim chci hned po narození instalovat dětské zábrany. On o tom ani nemůže slyšet.. Achjo, jak se rozhodnout.

    OdpovědětVymazat